понеділок, 19 грудня 2022 р.



                                 Розкажу Миколаю про що я читаю:

1. «Найкращі різдвяні історії» (“lllustrated Stories for Christmas”), 2012

Читач переноситься між різними казками й світами. На сторінках можна познайомитися зі Сніговою королевою, перенестися до Лондона чи в будиночок Санта Клауса, де ельфи готуються до свята. У книзі зібрані класні казки як від популярних Ганса Крістіана Андерсена, Шарля Перро, так і творіння сучасних авторів. Не тільки класична «Різдвяна історія», а й просто улюблені «Снігова королева», «У Санти вихідний», «Кіт у чоботях».

2. «Йдуть свята. Про Різдво, святого Миколая й новорічні традиції на світі», Моніка Утник-Стругала, 2020

Книга пояснить вам і дітям усі «чому» про різдвяні свята. Історія багатьох традицій, на жаль, забувається. З часом, може, й взагалі буде неясно, з якої країни які звичаї з’явилися? Якщо читати цю книгу, такого точно не станеться! Авторка пояснила у доступній формі та з красивими ілюстраціями, як з’явилися свята, для чого організовують ярмарки, чи у всьому світі Різдво в один день, чому люди прикрашають ялинку, що таке Вертеп та ще про сотні цікавинок.

Не обійшли тут і тему казок, тож читачі дізнаються і про «Різдвяну історію», і улюбленого Лускунчика. Також можна буде вивчити, які колядки співають в сусідніх державах та як відзначають Новий рік у різних країнах.

3. «Коли сніг пахне мандаринками», 2020

А ще хвоєю, яка загубилася з ялинок та сосен. Глінтвейном з присмаком кориці. Імбирним печивом з духовки й подарунками. Звісно, влітку цей «аромоксамит» Новорічних свят відчути просто неможливо. Про магію, свята та різні пригоди, в які можна потрапити тільки у різдвяні й новорічні вечори, пишуть сучасні українські автори.

Герої оповідань в основному підлітки, які потрапляють у різні перипетії, вчаться радіти щастю зустріти свято з рідними й заново намагаються повірити у святкову магію. А вам сніг пахне мандаринками?

4. «19 різдвяних історій», 2018

А в цій книзі 19 різдвяних  історій сучасних письменників та письменниць призначені уже для дорослих читачів. На свята кожен дорослий точно згадує атмосферу дитинства, хоче знову відчути, як безтурботно кататися весь день на санчатах, дивитися мультики й чекати на справжні дива й прихід Святого Миколая чи Діда Мороза. Насправді всі ці дива нікуди не поділися, вони завжди у нашому серці.

Книга показує нові сенси дорослішання, любові й віри. Різдво буває таким різним, як і взагалі усе наше життя.

5. «Про Грінча, який украв Різдво», (“How the Grinch Stole Christmas!”), Доктор Сьюз, 1957

Зелений химерний Грінч, який живе у печері й злиться на весь світ. Його ненависть до жителів містечка поруч зростає з кожним роком і кожним Різдвом. Хто б міг подумати, що цей буркотливий персонаж здатен навчити весь світ любити Різдво й магію! Але так і сталося. Нині мультики з Грінчем перевипускаються, а зображення зеленого пухнастого крадія Різдва бачили просто-таки усі. Грінч хотів вкрасти Різдво у мешканців містечка, знищити прикраси, солодощі й подарунки. Зрештою повірив у свято й зрозумів його справжній сенс.

Навіть без різної мішури, ялинок, яскравих вогників і віночків, свято світле й прекрасне. Його справжня мета — не порадувати маркетологів, а зібрати родину й щасливо провести цей день!

6.«Різдвяна історія», (“A Christmas Carol”), Чарльз Дікенс, 1843

Чарльз Дікенс не просто написав твір про Різдво. Він зміг надихнути мільйони людей, створити філософію Різдва, коли всі діляться найкращим, роблять добрі вчинки та єднаються. Це уже класика для різдвяних свят.

Книга задумувалася для дітей, але насправді перечитувати її варто напередодні Різдва усім. Так багато сенсу, натхнення й святкового настрою немає в жодній книзі! Ця історія не лише змушує переглянути власні вчинки, а й дає надію на краще життя, на зцілення. Готові пережити Різдво з Ебенезером Скруджем і трьома духами Різдва?

7. «День народження ялинки», Оксана Була, 2018

Добрі лісові духи туконі дбають про ліс та усі дерева. Кожне дерево народжується влітку, зростає під наглядом туконі, міцніє. Так само і ялинки народжуються в лісі та підростають до зими. І все ж, саме взимку несподівано зростає одна новорічна ялинка, і цей день святкує усе лісове братство.

Книжка показує малюкам, як берегти природу, в тому числі і ялинки. Дорослим теж не завадить зрозуміти, що для кількох тижнів краси рубати деревце не варто. Зараз є дуже багато варіантів альтернативних ялинок та сервісів, де можна купити деревце в горщику чи взяти напрокат. Якщо й ставати екосвідомим, то точно у форматі казки.

8. «Хто зробить сніг», Тарас Прохасько, Мар’яна Прохасько, 2013

Твердження, що сніг — це просто замерзла вода, вбиває всю новорічну романтику. Забудьте про це пояснення! Особливо дітям. Краще увімкніть фантазію й усі найкращі почуття у серці та розкажіть казочку про народження сніжинок. Як у Тараса й Мар’яни Прохасько.

Тринадцять кротенят досліджують світ і дивуються усьому, що відбувається довкола. Мама й тато кроти вчать їх і розповідають дивовижні історії. Малечі цікаві всі пори роки, але наймагічніша таки зима. Хто ж робить сніг? Читайте вже у книзі.

9. «Листи Різдвяного Діда», Джон Р. Р. Толкін, 2017

Мало хто знає, що «Хобіта» й «Сильмариліон» Толкін писав в першу чергу для своєї родини. Дякувати богу, що ці творіння дійшли таки до полиць бібліотек всього світу та великих екранів. Так сталося і з цією збіркою. Насправді листи Різдвяного Діда щороку приходили дітям Толкіна. Як годиться, з прикрасами та штампом Північного Полюса.

Кожен лист — історія пригод Різдвяного Діда, бо не так і просто спакувати подарунки й підготуватися до Різдва. То олені подарунки розкидають, то білий ведмідь провалить дах будиночка, то з гномами воювати доводиться… Своїх діток Толкін точно любив, і дарував їм веселі, захопливі історії. Ця традиція в їх родині жила аж 23 роки. Спробуйте і ви пережити ці пригоди й тепло разом зі своєю родиною.

10. «У країні сирних коників», Ярина Винницька, 2017

Ви ще не встигли забути, яким світ видавався у дитинстві? Щодень пригоди, калюжа, як море, дослідницькі місії, фантазійні ігри. Здається, в голові дитини міг ожити будь-який сценарій без жодних 3D й симуляторів. З цією книгою ви можете повернути ті почуття! Просто відправляйтеся в країну сирних коників гуляти вулицями Львова, гризти смачні бурульки з даху, ліпити чашку з глини й заглядати у всі можливі майстерні на вулицях.

Немає коментарів:

Дописати коментар